Minden idők legdurvább napfogyatkozása jön

Idén nyáron olyan teljes napfogyatkozás lesz, amire nem volt példa közel 100 éve. Amerikában "parttól-partig" tartó együtt állás lesz látható.

eclipse.jpg

fotó:hír.ma

Augusztus 21-én teljes napfogyatkozás lesz, és "csupán" 12 millióan fogják majd látni. A ritka esemény a történelem egyik legnézettebb történése, mely során szabad szemmel figyelhető meg a nap koronája. A speciális jelenség egy keskeny sávban, Oregontól Dél-Karolináig lesz látható, és másfél órán át fog tartani - írja a bbc.com

bbc-com.png

fotó:bbc.com

A Nemzeti Obszervatórium persze szeretné megörökíteni a szenzációs eseményt. A cél érdekében mintegy 59 teleszkópot, valamint digitális kamerát helyeznek el az említett sávban lévő iskoláknak, illetve csillagászati kluboknak. Ehhez hasonló jelenségre, a "parttól-partig" tartó teljes napfogyatkozásra 1918 óta nem volt példa az USA-ban.

A napfogyatkozás először Newport közelében, helyi idő szerint 10:16 perckor lesz látható, legvégül pedig Dél-Karolinában, Charlstonhoz közel, 14:49-kor. A legszerencsésebbek az Illinois államban található Carbondale város lakói lesznek, hiszen az eseményt itt lehet majd legtovább csodálni, majdnem 3 percig.

forrás: bbc.com