Grace Kelly – Monaco hercegnője

Hollywoodi Oscar díjas világhírű színésznő, együtt forgatott Alfred Hitchcockkal és Cary Granttel, majd hozzáment Monaco hercegéhez III. Rainierhez és hercegnő lett.

grace-kelly-9362226-1-402.jpg

fotó:biography.com

Grace Kelly 1929. november 12-én született Philadelphiában az ír-amerikai idősebb John Brendan Kelly és a német származású Margaret Katherine Maier Kelly gyermekeként. Családja ismert volt, édesapja korábban profi kajakos volt és 3 olimpiai aranyat is nyert, valamint politikailag is aktív volt. A tehetős családban felnevelkedő Grace balettezett és színésziskolába járt. Családja rosszallása ellenére ő színészi pályára vágyott, ezért Hollywoodba költözött. Modellkedett, majd 1951-ben, 22 éves korában megkapta első szerepét a Tizennégy óra című filmben. Több nagyobb filmben is szerepet kapott, majd Alfred Hitchcock három filmjében jelent meg (Gyilkosság telefonhívásra, Hátsó ablak, Fogjunk tolvajt!). 1955-ben a Vidéki lány című filmért megkapta a legjobb női főszereplő Oscar-díját.

"Édesapámnak nagyon egyszerű nézete volt a világról: semmiért cserébe semmit kapsz. Mindenért meg kell dolgozni, munkával, kitartással és becsülettel."

 

Filmcsillag után hercegnő

Az Oscar díj után az elfoglalt Grace sajtótájékoztatók, riportok, fogadások között még egy hercegi találkozót is beiktatott programjai közé, bár ez majdnem meghiúsult. A hotelben ahol készült az eseményre elment az áram, a haja vizes volt és a ruháját se tudták kivasalni. A színésznő le akarta mondani, de végül a problémákat megoldották és habár késve, de elindultak. A megpróbáltatások azonban nem értek véget ezzel. Amikor a palotához értek, kiderült, hogy Rainier herceg késni fog, így a hercegi titkár vezette végig a lakosztályokon a színésznőt. Grace türelme fogytán volt már, amikor a Rainier közel egy óra múlva megjelent. A rövid találkozás után levelezésbe kezdtek, a herceget teljes mértékben elbűvölte Grace, majd létrejött a várva várt szerelem. Rainier egy újévi fogadáson kérte meg Grace kezét New Yorkban, majd január 6-án jelentették be a nagy hírt a Waldorf-Astoria hivatalos bálján. Rainier herceg és Grace Kelly polgári esküvőjét 1956. április 18-án tartották a palota tróntermében. A következő napon április 19-én folyatódott a ceremónia a templomi esküvővel, a monacói Szent Miklós katedrálisban. Ez volt az első olyan esküvői szertartás, amit a tévé Európában és Amerikában is közvetített.

landscape-1460995004-index-grace-kelly-prince-rainier-wedding-8-dress.jpg

fotó:goodhousekeeping.com

Magányosság és csalódás

Grace Kellynek le kellett mondani a színészi hivatásáról, ami nagyon nagy nehézségeket jelentett számára, hiszen a szenvedélye volt. Nem csak ez jelentett gondot, mivel nem tudott rendesen franciául és megfelelően helytállni hercegnőként sem. Megszületett első két gyermekük Caroline hercegnő és Albert herceg. Házasságukon akkor jelentek meg először repedések, amikor Grace nagyon akarta Hitchcock Marnie című filmjének címszerepét, és neheztelt a hercegre, amiért nem támogatta.

"Rengeteg boldog pillanat volt az életemben, de nem hiszem, hogy a boldogság – boldognak lenni - egy folyamatos állapot. Az élet nem ilyen."

Így a hercegnőnek az állandó jótékonykodás töltötte ki mindennapjait, de ez nem elégítette ki teljes mértékben. Soha nem tudta feldolgozni igazán, hogy abba kellett hagynia a színjátszást. Megszületett harmadik és egyben utolsó gyermekük, Stephanie. Az évek múlásával Rainier egyre kevésbé érdeklődött a Hercegnő iránt. A herceg ekkoriban minden erejével Monaco ügyeire összpontosított, így Grace magányos maradt.

article-2203606-1505b545000005dc-393_470x637_1.jpg

fotó:dailymail.co.uk

A baleset

1982. szeptember 13-án, egy közös családi hétvége után Stephanie-val autóba ült, hogy visszatérjen Monte-Carlóba. Egy veszélyesebb kanyarban azonban elveszítette uralmát az autó felett, és két védőkorlát között harmincméteres zuhanás után egy farm kerítésének ütközött. Grace nem volt eszméleténél, amikor a sokkos állapotban lévő, kisebb sérüléseket elszenvedő Stephanie segítségért kiabált. Miután nagy nehézségek árán kiszedték az eszméletlen Grace-t az autóból, kórházba szállították, ahol kiderült, hogy a hercegnő állapota válságos, rengeteg komoly sérülést szenvedett, és kómába került. Az orvosok hiába küzdöttek az életéért, Grace már nem ébredt fel a kómából, 1982. szeptember 14-én éjjel meghalt. A világ mély megdöbbenéssel fogadta a hírt.

Grace Kellyt 1982. szeptember 18-án temették el Monacóban.