Trump elrendelte a büntető csapásokat Szíria ellen

Az Egyesült Államok masszív rakétatámadást intézett manőverező robotrepülőgépekkel péntek hajnalban a szíriai Homsz egyik légibázisa ellen, megtorlásul a keddi vegyifegyver-támadásért, amelynek elkövetésével a damaszkuszi rezsimet vádolják - közölték amerikai tisztségviselők.

16642447_99b9b1a3f22b6a2a11bae3e89f08529d_wm.jpg

fotó: reuters.com

A floridai rezidenciáján tartózkodó Donald Trump amerikai elnök rövid beszédben jelentette be döntését a szíriai célpontok elleni támadásokról. Megismételte, hogy mélyen megrendítette őt a szíriai Idlíb tartományban végrehajtott gáztámadás, és leszögezte, hogy szerinte a korábbi évek erőfeszítései Bassár el-Aszad szíriai elnök álláspontjának, viselkedésének megváltoztatására immár végleg kudarcot vallottak.

Trump elnök diktátornak nevezte Aszadot,és hangsúlyozta álláspontját, miszerint a szíriai elnök rendelte el az idlíbi gáztámadást,melynek során halálos ideggázzal öltek meg ártatlan embereket, köztük gyermekeket, kisbabákat. Trump hozzátette: Nem lehet vita tárgya, hogySzíria tiltott vegyi fegyvereket vetett be,s ezzel megsértette a vegyi fegyverek betiltásáról rendelkező nemzetközi egyezményt, továbbá figyelmen kívül hagyta az ENSZ Biztonsági Tanácsának sürgetését is".

Az amerikai elnök a rövid beszédben felszólította a civilizált nemzeteket, hogy

"vessenek véget a vérontásnak és a mészárlásnak Szíriában, ennek eléréséhez pedig össze kell fogni."

Egyúttal hangsúlyozta: az Egyesült Államok "létfontosságú nemzetbiztonsági érdeke", hogy megelőzze és elrettentse a halálos vegyi fegyverek elterjedését és használatát. 

a_000_nc4br_gettyimageshungary_eza-800x450.jpg

fotó:europress

Az amerikai légicsapásokról beszámoló Fox News információi szerint az amerikai haditengerészetnek a Földközi-tenger keleti térségében állomásozó rombolóhajóiról indultak a Tomahawk manőverező robotrepülőgépek, és a szíriai Homsz közelében lévő légibázisra mértek csapást. A haditengerészet több mint 50 Tomahawkot indított, szíriai légibázisok, kifutópályák, üzemanyagállomások ellen. A Fox News úgy tudja, hogy a büntető csapásról az Egyesült Államok előre értesítette Oroszországot, bár a csapások nem érintették a homszi bázisnak azt a részét, ahol orosz katonák állomásoznak.

forrás:MTI