Napjaink technikai úttörője, Elon Musk

Elon Musk egy zseniként robbant be a technika világába. Milliárdos, feltaláló és több meghökkentő üzleti vállalkozást is sikerre vitt.

2534551796ee0a2638b462ce82e33b65091b1d42_1600x1200.jpg

fotó:ted.com

Róla röviden

Elon Musk a Dél-Afrikai Köztársaságban született 1971. június 28-án. Ott nőtt fel, majd 17 évesen Kanadába költözött. Fizikát és közgazdaságtant tanult az egyetemen, majd két diploma után otthagyta Kanadát, és az USA-ba költözött. A kaliforniai Stanford Egyetemre felvételizett, ám két nap múlva ott is hagyta. Állítása szerint azért, „hogy fontosabb problémákkal foglalkozzon, amik befolyásolják az emberiség jövőjét”. Első jelentősebb üzleti fogása egy játékprogram eladása volt, melyet 12 évesen írt meg. Ezért a programért összesen 500 dollárt kapott. Később, öccsével, Kimbal Muskkal 1995-ben megalapította a Zip2 nevű internetes vállalatot. Ezt 1999-ben 341 millió dollárért eladta. 2000-ben megházasodott, de azóta már a harmadik feleségétől is elvált. 6 gyermeke született. A Forbes listája szerint „csak” a 94-ik helyen áll és vagyona 10,7 milliárd dollár.

„Túl sok okos ember foglalkozik internetes dolgokkal, pénzügyekkel, vagy éppen joggal. Ez is hozzájárul ahhoz, hogy manapság oly kevés újítás születik.”

Amiket ő hozott létre

1998-ban létrehozta a PayPal elektronikus kereskedelemre szakosodott, pénzforgalmi szolgáltatásokat nyújtó pénzügyi vállalkozást, amelyet 2002-ben az EBay 1,5 milliárd dollárért vásárolt fel.

2002-ben megalapította a SpaceX nevű céget, melynek célja az volt, hogy önerőből építsen fel egy űrkapszulát, mely később embereket is szállíthat a Nemzetközi Űrállomásra. 10 éven át fejlesztették, majd 2012-ben a Dragon sikeresen Föld körüli pályára állt és csatlakozott az állomáshoz. Napjainkban fejlesztés alatt áll a Falcon Heavy, egy 3 nagy teljesítményű rakétából álló rendszer, amely nagy tömeget lesz képes alacsony Föld körüli pályára juttatni, illetve akár Hold vagy Mars küldetésekre is használható lesz.

2003-ban létrehozta a Tesla Motors autógyártó céget, amely elektromos autókat gyárt. Már négy típust is kifejlesztettek. Egyre hatékonyabb, kifinomultabb rendszerek.

2013-ban bejelentette a Hyperloop névre keresztelt vasúti rendszert. A tervek szerint az utasok kapszulákban, egy légritkított csőben haladnának. Elon Musk kijelentette, hogy ez az új szállítási rendszer a közúti, vasúti, vízi és légi közlekedés után az ötödik önálló rendszer lenne. A kivitelezésről egyelőre lemondott, de a terveket közkinccsé nyilvánította, hogy más cégek továbbfejleszthessék és megépíthessék Kalifornia számára.

Tervei között szerepel egy Mars utazás magántőkéből, utasokkal. Vajon lehetséges?

Címkék: Arcok, Elon Musk