Mark Zuckerberg, aki mert nagyot álmodni

Mark Zuckerberg, aki már a középiskolában befuthatta volna a siker pályáját, ő mégis többről álmodott, és meg is alkotta. Befolyásos, határozott és kreatív. 

markzuckerberg.jpg

fotó:lifenews.com

Mark Zuckerberg New York állam White Plains városában született. Zsidó családban nevelkedett, édesapja Edward Zuckerberg fogorvos volt, édesanyja pszichiáterként dolgozott. Mark már gyerekként nagyon érdeklődött a programozás iránt. Programozói iskolában tanult ahova édesapja vitte el. Középiskolásként megalkotta a Synapse Media Player zenelejátszó programot, amiért csak nem 1 millió dollárt ajánlott fel a Microsoft és az AOL és emellett állást adtak volna neki, de ő inkább az egyetemet választotta. A Harwardon kezdett bele a Facebook elődjének elkészítésébe.

„Az ötlet az, hogy egyetlenegy éjszaka alatt elkészíthetsz valamit, ami igazán jó.”

2002-ben indult el a Facemash, egy weboldal, amelyen a felhasználók a kollégiumi képek alapján megítélhették, ki mennyire vonzó.  Zuckerberg úgy döntött, hogy szétterjeszti a Harvardhoz "kötődő" más iskolában is, Dustin Moskovitz szobatárs segítségével. Elsőként Stanford, Dartmouth, Columbia, New York University, Cornell, Brown és Yale egyetemeken terjesztették el a programot, utána jöttek más a Harvardhoz lazábban kapcsolódó iskolák. Zuckerberg,  Dustin Moskovitzcal és más barátokkal együtt elköltözött a kaliforniai Palo Altoba. Egy olcsó lakást vettek bérbe, amit irodaként működtettek. A nyár végén Mark Zuckerberg találkozott Peter Thiellel, aki befektetett a cégbe. Az első irodájukat 2004 nyarán szerezték meg.

„A legnagyobb kockázat az, ha nem vállalsz semmilyen kockázatot. Egy gyorsan változó világban az egyetlen stratégia, ami biztosan sikertelen, az, ha soha nem kockáztatsz.”

A 32 éves Mark Zuckerberg mára a világ 6. leggazdagabb embere 44,6 millió dollárral, olyan neveket megelőzve, mint például Michael Bloomberg, a Bloomberg L.P. alapítója és New York volt polgármestere és Lerry Page, a Google társalapító vezérigazgatója. A listán az első 50-ben ő a legfiatalabb, szóval mondhatjuk, hogy igazi sikerpályát futott be olyan fiatalon, amire nem sokan voltak képesek. A Time magazin 2010-ben az Év emberének választotta. 

poy_cover_z_1215.jpg

fotó:time.com

A Facebook, mint vállalat és a mindent felülmúló számok

2004-ben útnak indult a világ egyik legsikeresebb vállalkozása. Évről évre egyre sikeresebb lett, egyre több felhasználó csatlakozott, majd elkezdődött a külföldi felhasználók bevonása is. Magyarországon 2008. november 26-án indult el a Facebook magyar változata. Mára a felhasználók száma világszerte eléri az 1,591 milliárdot.

Néhány adat: A felhasználók Facebook-interakciója 2014-ben:

- 201 milliárd ismeretségi kapcsolat

- 6 milliárd like naponta

- 400 milliárd megosztott fotó

- 7,8 billió elküldött üzenet