Trump: "nagyot kell álmodni"

Donald Trump amerikai elnök helyi idő szerint kedden mondott beszédet a kongresszusban. Főként belföldi témákat érintett, de szó esett a NATO-ról, a terrorról és az Izraellel való szoros kapcsolatról is. Az amerikai nézők többségében, szám szerint 69 százalékban úgy gondolják, hogy Trump politikája jó irányba viszi az országot.

170228-donald-trump-blog-gty-1160.jpg

fotó:politico.com

A beszéde elején utalt az afroamerikaiak történelmére és kultúrájára emlékező egy hónapos rendezvénysorozatra mely a napokban ért véget. Ez emlékezteti őket arra hogy milyen harcokat vívtak meg, de azt mondta, még sok a tennivaló. Egyúttal emlékeztetett arra, hogy az amerikai zsidó közösségi központokat érő fenyegetésekre, a zsidótemetők meggyalázására és egy minapi kansasi bűntényre (lelőttek egy indiai férfit származása miatt).

"Az ország politikailag megosztott ugyan, de a gyűlölet és a gonoszság elítélésében egységes."

Donald Trump ezután felsorolta, hogy elnöksége első hónapjában mi mindent tett választási ígéreteinek betartása érdekében. A nagy amerikai vállalatok vezetőivel folytatott megbeszélései után például a General Motors, a Ford, a Lockheed, az Intel azt ígérte, hogy új munkahelyek tízezreit hozza létre - mondta. Eredménynek tüntette fel, hogy létszámstopot rendelt el a közszolgálatban, rendeletet hozott, miszerint a kormánytisztviselők ezen állásukat elhagyva öt éven belül nem folytathatnak lobbitevékenységet, felmondta a Csendes-óceáni Partnerség néven ismert szabadkereskedelmi tárgyalásokat, és felhatalmazást adott a Dakota olajvezeték megépítésére.

Továbbá beszélt a bűnözés és a kábítószer elterjedéséről és kijelentette, hogy mindezt megakadályozzák. A határok megerősítését nagyon fontosnak mondta és felsorolta milyen lépéseket tett és miket fog tenni ennek érdekében. Kiemelte prioritását az Irán elleni szankcióknak és az Izraellel való kapcsolat megerősítésének.

Beszéde befejező részében az elnök a katonai költségvetés erőteljes növelését ígérte, s kifejtette, hogy ebből nem csupán a haderőt építik újjá, hanem javítják majd a háborús veteránok életkörülményeit is.

A kongresszushoz intézett üzenetét Donald Trump azzal zárta: "nagyot kell álmodni". 

A CNN azonnali felmérése alapján a beszédet nézők 69 százaléka szerint az amerikai elnök jó irányba vezeti az országot.

forrás: CNN